Obs !
Vänligen notera; Utan tillräckligt med förhandsanmälda deltagare dras kurserna in. Innebär även att den som planerat kurser blir utan det jobbet.
Hösten 2023 och inför våren 2024
Hösten 2023 har varit en givande termin vad beträffar kursarbetet. Älskar fortfarande mitt jobb som kursledare, även om det alltid även innebär mycket osäkerhet; kommer man att få tillräckligt med kursdeltagare, får kurser starta eller blir de inställda p g a för få förhandsanmälda, har man därmed jobb eller inte. Jobb har jag alltid, men kommer det att bli belönat eller inte, det vet man aldrig på förhand i denna kreativa men ack så oförutsägbara bransch. Ibland har man planerat mycket i onödan och kan konstatera att det blev inte denna gång.
När samma kurs ställs in flera terminer får man tänka om och revidera. Så har det nu blivit med Förnya hemmet med textilier, som förr kallades enbart lappteknik men kursinnehållet utvidgades för ett par år sedan till att innehålla sömnad av även andra textilier till hemmet. Den kursen kommer nu att falla bort åtminstone för en tid och istället kommer Sy till Baby och barn att läggas in på måndagskvällar i Januari och Februari 2024. Blir intressant att se om det lockar fler syglada till att sy baby- och barnkläder och accessoarer och textilier under sex måndagskvällar också.
Men även andra kurser blir nya för inkommande vårtermin; Handy partner, happy household, Sy på Overlock-maskin fortsättningskurs, och Färdigställ halvfärdiga syprojekt/ändra om eller reparera kläder. Klädsömnad fortsättningskurs/syglad onsdagskväll fortsätter på våren och Marimekkoinspirerat återkommer ännu inkommande vår, torsdagskvällar. Eftersom MI inte redan på hösten presenterar kurser mer ingående som kommer att gå enbart på vårteminen, får dessa kurser av praktiska skäl synlighet väldigt sent i förhållande till de som går både höst och vår, och därför är jag glad att jag har min hemsida här jag kan presentera mina egna planerade kurser lite mer i förväg här och nu.
För den som vill bekanta sig närmare med dem så kan man logga in på sidan HEM uppe i menyraden, där finns de presenterade i tur och ordning i nedåtskrollande läge. https://ann-sofi-sandell-wikar.webnode.se/
Du kan även logga in på PORTFOLIO https://ann-sofi-sandell-wikar.webnode.se/portfolio/ och får där en överblick över vårterminens aktuella planerade kurser, klicka sedan på respektive kurs och få mer information om dem där. Anmälningslänkar lagts in till flera av kurserna från 18 December, då de även presenterats på MI:s hemsida. Vårens katalog distribuerades till alla hem i Pedersöre v.52, i mellandagarna. Anmälning öppna från 2 januari 2024 kl.09.00.
MI planerar en vårutställning med promenadkonsert den 20.4.24, hoppas ni vill ställa ut era alster från de praktiska kurserna då.
Höstens "covid-våg" tog slutligen även denna kursledare på knä. Det var första gången och därför fick vissa det tydligen därmed även med råge. Det gamla beprövade lökmjölksreceptet kom till användning några gånger, liksom c-vitaminpulver-boost och zink-boost, men inget av dem ville riktigt hjälpa. De flesta som redan "varit med" sa; vila dig frisk ! Tack ! De verkar ha haft rätt. Nästan i alla fall. Men att "kursledarens återkomst" skulle bli så trög, och hjärnsläppet nästan totalt, hade jag nog föga kunnat ana. Så, till er som nu ligger däckade får jag medlidsamt säga: Hav tålamod, drick mycket, vila mycket, smaker o lukter återvänder småningom (det är då du upptäcker att schampoflaskan ju fanns ;)... Och till er som skall handledas säger jag: hav tålamod även ni. Vi hjälps åt på kurserna så flyter resten av höstterminens sykurser nästan som smort och kan avslutas innan Bjällerklang och Sankta Lucia börjar spelas i högtalarna. Och så hoppas jag naturligtvis få se er med även på vårterminen igen :).
Till dig som ännu vill lära dig mer eller gärna vill delta fast du redan kan så mycket; Var tacksam över hur rik du är ! Att skapa, sy, förverkliga, umgås i andra likasinnades sällskap är en rikedom för själen, och därmed för hela din knopp och kropp.
Sköt om er och ha ett fint avslutande på 2023 och ett GOTT NYTT ÅR 2024 !
Together we make the world a little bit stronger :).
/Ann-Sofi
Nytt År, 2023; Må det bli riktigt Gott för alla och envar
Nytt år och hopp om bättre tider i hela vår värld.
Med djup eftertanke efter året som gått är min innerliga önskan:
- Att krigen i världen skall ta slut och freden skall vinna. Att godhet småningom skall segra över ondskefulla despoters maktlystnad och barbariska maktgalenhet.
- Att pandemin i världen skall lätta och människors illamående och isolation skall övergå i normal samvaro och normal samhällsstruktur småningom igen.
- Att jag skall få tillräckligt med kursdeltagare så att även jag kan känna arbetsglädje och kunna motivera och lära ut och få medmänniskor med samma intressen att återgå till kurslivet igen. Det finns en styrka i att delta i kursverksamhet med likasinnade som har samma intressen. Att arbeta med kreativa ämnen berikar både det fysiska och det psykiska och hela individen får må bra. För, tillsammans blir vi starkare och mår bättre ändå, vill i alla fall jag fortsätta tro.
`Önskar riktigt Gott Nytt År till dig som läser detta !
/A-S
Bakgrunden till min yrkesbana;
Mitt stora intresse för att sy och skapa väcktes redan som liten. Det var när jag regniga dagar satt inne i "kvisten" och sydde barbiekläder av små restbitar ur mammas tyglåda medan regnet smattrade på utsidan, som min skaparglädje att sy fick utrymme. Ibland fick jag sy på hennes gröna Husqvarna. I skolan var handarbete ett av mina favoritämnen.
Mina första garnnystan köpte jag till en tröja av bomullsgarn som 12-åring, tänkte göra den röd och grön-randig av bomullsgarn. När jag kom hem med de garnnystanen fick jag höra att man ju inte kan blanda rött och grönt i en tröja. Nehhe, tänkte jag, kan man inte?... gick till gamla Sokos och böt ut dem, till helt mörkblå nystan. Blått var ju klassiskt, tänkte jag, blir säkert tidlöst. Men virkade istället en massa små blå spetsdukar och någon tröja blev det aldrig av de garnen.
Fast, det var nog där som mitt öga för färgernas värld väcktes. Ett öga som senare skulle komma att utvecklas mycket mer genom mitt jobb som slöjdpedagog och sedermera kursledare inom främst sykurser inom den fria bildningen. Och min skaparlust och kreativitet fanns kvar. Tur var ju det.
Att skriva och fotografera hörde också till mina stora intressen redan i tidig ålder. En stor del av mina sommarlöner gick åt till att framkalla fotografier i pappersformat och jag såg världen genom linsen redan från tidiga tonåren. Skriva och uttrycka mig i ord och rim bara liksom hörde till för mig.
Jag skulle bli handarbetslärare eller journalist, hade jag tänkt. Till textillärarutbildningen antogs sökande endast vart fjärde år under den tiden, så jag sökte till och kom in på modersmåls- och litteraturlinjen på Åbo Akademi.
Följande år hade jag turen att bli en av de tio som blev antagna till textillärarutbildningen och inledde mina studier till textillärare på Pedagogiska Fakulteten vid Åbo Akademi i Vasa. Det var en rolig tid. Studierna omfattade många olika textila ämnen. Vi var som en enda stor slöjdfamilj i både mjuka och hårda ämnen både i studierna och på fritiden. Pedagogik var dock huvudämnet under den tiden på den utbildningen, vilket småningom utmynnade i titeln slöjdpedagog för mig.
Började i slutet av studietiden som vikarierande lärare i sykurser i hemstaden inom den fria bildningen. På den vägen blev jag kvar inom branschen under större delen av resten av mitt arbetsliv. Hade arbetat som kassörska från att jag var 15 år och sedan försäljare på guldsmedsaffär under min studietid, vilket jag också trivdes med. Men arbetet som textillärare var det jag ville satsa på.
Genom många år med olika kurser, några olika arbetsgivare, men fortsatt brinnande intresse för att lära ut, ständigt utvecklas själv via fortbildningar och få andra, främst elever och kursdeltagare intresserade och motiverade av ämnet, så har jag fortsatt att jobba som kursledare inom olika sömnadskurser genom åren. Främst har jag undervisat på svenska, men fiskskinnssömnad lärde jag ut även på finska och det i Kalajoki och Kuusamo. Vissa kurser håller jag fortfarande på både svenska och finska.
Några år inom utbildningsprogrammet Fur Design and Marketing/Pälsdesign o marknadsföring var tänkta att skapa en ny arbetsframtid för mig, men en liten arbetsolycka satte stopp för den illusionen just då. Min kreativa hjärna fick dock nya infallsvinklar även via den utbildningen. Jag återgick till mina sykurser med återvunnen iver. Har alltid trivts med mina kursdeltagare. Att få motivera andra till att lära sig mer och bli ännu mer intresserade av ämnet och på så sätt även få må bra, är ett mål jag alltid haft i mitt jobb.
De nya digitala teknikerna med dator, smarttelefoner, sociala medier och andra digitala kanaler väckte mitt intresse att förkovra mig mer inom det området. Pandemin med Covid-19 och de nya utmaningarna allt det innebar med alla dess restriktioner, gav mig nya insikter och en stark vilja att hänga med även nu, då omständigheterna inte längre tillät öga mot öga-undervisningssituationer på samma sätt som tidigare.
Jag fortbildade mig igen. Denna gång via digital kompetens i undervisning inom fria bildningen. Och därav tyckte jag att en hemsida kunde vara bra att ha även för mig och mina kurser. Bara jag fick kunskapen om hur göra den :). Att dessutom kunna kombinera arbete, studier och intresse kunde väl inte vara fel, tänkte jag. Så, därför, bästa läsare, välkommen in i min digitala värld, en hemsida som jag valt att kalla Sykurser med Ann-Sofi.
P.S. Som tillägg kan nämnas följande inlägg, där jag konstaterar att mina BBA-studier slutligen ändå genomfördes. "Never give up". D.S.
BBA, Business Management
Måste få tillstå att; Med stolthet avslutade jag året 2021, efter att slutligen ha genomfört mina BBA-studier och fick min tradenomexamen officiellt den 31 december 2021.
Den 20 December höll jag presentation av mitt examensarbete på distans på delvis svenska, delvis engelska. Som opponent fungerade Hsiu- Mei, som inlett sina studier samtidigt som jag på Yrkeshögskolan Centria, men som blivit utdimitterad långt före mig. Sara Åhman var min handledare för examensarbetet. Mitt maturitytest (mognadsprov) skrev jag f ö veckan innan.
Lagom till jul lade jag in examensarbetet på Theseus, och, det var ju faktiskt inte bara att sätta in det. En hel del fakta som skulle med och att hitta rätta sökorden som även theseus kände till på svenska, visade sig vara en liten utmaning.
När jag sedan för sista gången plockade ihop böckerna, som jag förnyat och förnyat, burit in till biblioteket och burit ut och förnyat på nytt och på nytt, så kändes det sååååå skönt ! Tack och hej, nu får någon annan ta del av dem istället.
På grund av de osäkra tider som varit med Covid-19, när även kursverksamheten inom fria bildningen lades på paus mycket längre än väntat, så insåg jag att det var tur att jag "kom till skott" och faktiskt gjorde klar mitt BBA-examensarbete ändå. Har de senaste åren fått lära mig att vi ju tyvärr faktiskt inte vet vad morgondagen för med sig, hur tryggt vi än tyckt att vi haft det i vår vardagsbubbla. Bara att bita ihop och aldrig ge upp när motgångarna möter en.
Hoppas nu kunna få nytta av den nya utbildningen och hitta nya vägar som ger mig mer rutinerad arbetstrygghet igen. Arbetsglädjen har jag kvar, liksom nyfikenheten att ta reda på och lära mig ännu mer nytt. Får bara hoppas att någon inser mina resurser ;)... Tills dess fortsätter jag planera och lära ut på sykurserna, som äntligen fått starta upp igen efter alla restriktioner.
Delad glädje är dubbel glädje.